Aktiv Dødshjelp debatten

Igjen er denne aktiv dødshjelp -debatten tilbake på forsidene på nettavisene. Og de som har følgt meg lenge vet på hvilken side jeg står, men jeg vil allikevel si min mening om dette igjen fordi jeg synes dette temaet er _veldig_ viktig!

˜*˜*˜*˜*˜

Quote fra Dagbladet.no
«Torsdag 13. juni 1996 gir Christian Sandsdalen Bodil Bjerkmann 400 milligram morfin. Like etter faller hun i koma. Etter fire timer injiserer Sandsdalen 100 milligram av morfinpreparatet ketogan.
To timer seinere er Bodil Bjerkmann død.
Det er derfor 79 år gamle Christian Sandsdalen står tiltalt for overlagt drap i Oslo byrett. Forsvareren legger ned påstand om full frifinnelse, men kort tid seinere blir Sandsdalen dømt for overlagt drap. Saken ender til slutt i Høyesterett, som forkaster anken og stadfester dommen mot den da 82 år gamle legen, som slipper straff fordi retten mener han handlet av medlidenhet.

Eutanasi er i dag lovlig i Nederland, Belgia og Luxemburg. Det er ikke krav om at pasienten må ha en dødelig diagnose, men det kreves at pasienten er mentalt klar, har en uhelbredelig og lidelsesfull sykdom og har uttrykt et ønske om å dø gjentatte ganger. Legeassistert selvmord er i tillegg lovlig i Sveits og de amerikanske statene Oregon, Washington og Montana. I Sveits åpner lovverket for at vanlige folk straffefritt kan assistere ved pasienters selvmord, dersom man gjør det av «uegennyttige» grunner. På bakgrunn av dette tilbyr de to klinikkene Dignitas og Exit legeassistert selvmord, som også er tilgjengelig for personer bosatt utenfor landets grenser.»

Det jeg mener, er at aktiv dødshjelp burde vært lovlig, selvfølgelig med heftige regler. Eller bare adoptere reglene til Nederland eller noe. Jeg synes det er hardt å lese om personer som har det kjempe fælt. De som pines i flere måneder før de endelig får slippe. Det står i artikkelen til dagbladet:

Norge bruker mer penger på eldreomsorg enn noe annet land vi kan sammenlikne oss med. 80 prosent av nordmenn dør på institusjon, og 45 prosent av oss dør på sykehjem. Stein Husebø mener likevel at hans egen stand mangler kompetanse på døden, og at vi stilltiende har akseptert at legene melder seg ut av sykehjemsbehandlingen. 
Ved norske sykehus er det én lege per 1,4 pasienter. Ved sykehjemmene, derimot, er det bare én lege per 140 pasienter. Og av landets 90 spesialister i geriatri jobber bare to av dem på sykehjem.
– Over halvparten av pengene i helsevesenet blir brukt i de siste seks månedene av folks liv. Det er snakk om flere milliarder kroner. Et stort antall døende blir i løpet av sine siste uker utsatt for meningsløs og kostbar medisinsk behandling som bare bidrar til å forlenge lidelsene deres. Jeg mener ikke at vi skal spare penger, men at vi skal gi de døende anledning til å dø, sier Husebø.

Hvorfor skal vi forlenge lidelsene til et menneske når de kunne hatt muligheten til spørre om å få dø? Endelig få slippe lidelsene sine. Noe jeg også har sagt er at hvis min bestefar hadde vært dødssyk og hatt masse smerter.. Hadde han spurt om å få dø, så vet jeg at han hadde hatt det bedre i himmelen. Og hadde aktiv dødshjelp vært lov, så kunne en lege sendt han dit istedenfor flere dager, uker, måneder med smerter?

˜*˜*˜*˜*˜

Hva mener dere?
For/imot?

Det som er i kursiv er fra:
http://www.dagbladet.no/2012/10/26/magasinet/aktiv_dodshjelp/eutanasi/sykdommer/leger/24057786/

Advertisements
Categories: Ventiliering | Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , | Legg igjen en kommentar

Innleggsnavigasjon

Legg igjen et lite merke etter deg davel ;-)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggers like this: